piątek, 22 czerwca 2012

Włókno w karmie


Fragment artykułu Sybilla Berwid-Wójtowicz "Istotna rola etykiety" Rynek Zoologiczny 09/2011

Włókno - mylnie interpretowane jako siano, niepotrzebne resztki, fragmenty tkanin. Jest to:
-Odpowiednik „błonnika” w żywieniu ludzi. Ważny składnik wpierający prawidłowy rozwój i równowagę w mikroflorze jelitowej. Dobranie odpowiedniego źródła włókna pokarmowego wspomaga prawidłowe wypróżnienia, zapobiega niestrawnościom i gazom.
-Nadmiar nieodpowiedniego włókna może wywołać procesy gnilne i nadmierną fermentację w jelitach, tak jaki jego całkowity niedobór (dieta czysto mięsna albo z oczyszczonego ryżu z kurczakiem), która faworyzuje rozwój bakterii gnilnych w jelitach z rodzaju Clostridium.
-Źródłem włókna w karmach są: osłonki z pełnych ziaren zbóż (tzw. otręby), pulpa buraczana, cykoria, celuloza, oligosacharydy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz